Tidlig intervensjon
Tidlig intervensjon etter prinsipper fra ABA
- Tilpasset det enkelte barns ferdigheter, interesser og egenart
- En-til-en trening
- Samarbeid med foreldre
- Utgangspunkt i språklige ferdigheter, lekeferdigheter og sosiale ferdigheter og skoleforberedende ferdigheter
- Samhandling og samspill med andre barn i naturlige situasjoner
- Konkrete og oppnåelige delmål
- Evalueres kontinuerlig
- Læringskurver fremstilles grafisk for å se effekt
“Jo før, jo bedre”
Tidlig intervensjon er evidensbasert praksis
Alle barn med funksjonshemninger trenger tidlig og målrettet trening for å utvikle seg best mulig. Tidlig trening passer ikke bare best for barn med autisme, men for alle barn med nevroutviklingsforstyrrelser.
Forskning viser at det å komme tidlig i gang med opplæring og trening gir den beste prognosen, både når det gjelder ferdigheter som språk, lek, deltakelse i dagligdagse handlinger og motorikk.
Tidlig intervensjon bygger på å kartlegge hvilke utfordringer barnet har, og så å målrette trenings- og opplæringstiltak inn på enkeltferdigheter. Hvis barnet har vansker med å snakke, må man først og fremst trene barnet i å imitere lyder og enkle ord. Dette krever at man samtidig må lære barnet å sitte stille foran treneren, være oppmerksom og etter hvert trene utholdenhet. Eventuelle protester må slukkes ut, ved at de ikke tas til følge og barnet må emosjonelt tilvennes å sitte rolig og å følge med.
Mange ferdigheter må trenes i en-til-en situasjoner med en trener, før de kan anvendes i en gruppe med barn. Slik særtrening (discrete trial training) vil ofte dominere opplæringen i den første perioden, og når barnet har etablert ferdigheter kan det gradvis integreres og ha utbytte av samhandling med andre barn, for eks. i lek. Språk er viktig for all samhandling med andre, derfor anvendes ofte mesteparten av tiden til å trene de forskjellige typer språk som er nødvendig for bedre integrering.
Det anbefales at mengden treningstimer per uke er høy for å utnytte det store potensialet små barn har. Trening virker mye bedre på mindre barn, enn på eldre. Dess tidligere man starter trening, dess bedre.